Przejdź do wersji tekstowej
A++ A+ A A A A A

Pieczony ziemniak w klasie 2c.

2013.10.03



25 września 2013 r. uczniowie klasy II c wraz z rodzicami i wychowawczynią we wronieckich Olszynkach  "pożegnali lato i przywitali jesień" .
Na początku  dzieci wysłuchały opowiadania nauczyciela o tym, jak robi się danie kuchni wielkopolskiej "gzik i pyrki". Dzieci wykazały się dużą znajomością potraw robionych z ziemniaka. Zanim rozpoczęliśmy ucztę przy ognisku, odbyły się zawody sportowe  "z ziemniakiem w roli głównej". Wysiłek fizyczny zaostrzył nasze apetyty, dlatego czym prędzej wróciliśmy do ogniska. Tam były już upieczone w popiele ziemniaki, które jedliśmy z białym serem. Palce lizać! Tradycyjnie piekliśmy kiełbaski, a na deser były pączki z cukierni pana Marcina. Jak zwykle dopisała nam pogoda i dobry humor.
Dziękuję rodzicom za zaangażowanie przy organizacji imprezy.
 
                                                                                                                                                                           Jolanta Chmurak