Przejdź do wersji tekstowej
A++ A+ A A A A A

Wiem, co jem!

2013.11.22



      Jesienne miesiące w klasie III c upływały pod hasłem „wiem, co jem”. W październiku uczniowie poznali tajniki wyrobu chleba. Obejrzeli filmy edukacyjne, w których zobaczyli jak długa jest droga wyrobu chleba od samego ziarenka, poznali podstawowe rodzaje zbóż występujących w Polsce i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym. Najciekawszym zajęciem była nauka rozpoznawania gatunków chleba czterema zmysłami. 
W listopadzie uczniowie dowiedzieli się, w jaki sposób do zimowej pory przygotowują się ludzie. Przynieśli domowe przetwory i opowiadali o sposobach ich wykonywania. Dowiedzieli się również jakie znaczenie odżywcze ma przyniesiona żywność. Wiele radości sprawiła dzieciom degustacja przetworów oraz przygotowywanie i oczywiście konsumowanie kanapek.