Przejdź do wersji tekstowej
A++ A+ A A A A A

UCZNIOWIE 5C W JARACZU

2015.10.26



Drugi października, ten piękny, słoneczny dzień, spędziliśmy na wyciecze w Jaraczu- miejscowości położonej czterdzieści kilometrów od Poznania przy trasie nr 11 Poznań–Piła, przy wschodnim krańcu Puszczy Noteckiej. Mieliśmy okazję zwiedzić Muzeum Młynarstwa i zapoznać się z różnymi metodami pozyskiwania mąki. W budynku młyna wodnego z przełomu XIX i XX wieku, napędzanego turbiną Francisa, zobaczyliśmy ekspozycję przemysłowej techniki młynarskiej obejmującą cały cykl przemiału zboża na mąkę. Maszyny i urządzenia w młynie pochodzą z lat dwudziestych XX wieku. Dodatkowo wyeksponowane są tu modele młynów wodnych i drobny sprzęt pomocniczy. Wielkim zainteresowaniem uczniów cieszył się drugi z młynów- wiatrak przeniesiony ze wsi Czacz (gm. Śmigiel) z końca XVIII wieku. Jego wnętrze w sposób naturalny prezentuje wyposażenie obiektu podczas użytkowania. Dowiedzieliśmy się, że cały budynek wiatraka wraz ze skrzydłami jest obracany wokół pionowego, drewnianego słupa. Było to konieczne, aby młynarz mógł dostosować pozycję wiatraka do kierunku wiatru. Pan przewodnik nie musiał nikogo długo namawiać do pomocy w prezentacji. Uczniowie chwycili za specjalny dyszel i bez większego wysiłku obrócili cały wiatrak o 180 stopni!

To nie był koniec atrakcji. Piątoklasiści wzięli także udział w zajęciach edukacyjnych „Od ziarenka do bochenka”, na których poznali sposoby wytwarzania mąki i kaszy. Uczniowie pracowali na prostych urządzeniach przemiałowych: stępach ręcznych i nożnych, żarnach rotacyjnych i sitach przetakowych. Podczas tej lekcji poznali też budowę oraz działanie pieców chlebowych.

Po ciężkiej pracy pozyskiwania mąki i kaszy odpoczęliśmy przy ognisku. Zjedliśmy wszystkie pyszności przygotowane przez mamy oraz babcie, a dziewczynki złożyły swoim kolegom życzenia z okazji Dnia Chłopca i wręczyły prezenty.

Cieszę się, że mogliśmy spędzić wspólnie czas w miłej atmosferze.

 Dziękuję mamom uczniów mojej klasy za wsparcie podczas wycieczki oraz przygotowanie pysznego poczęstunku.

 

Danuta Walicht