Przejdź do wersji tekstowej
A++ A+ A A A A A

Zdrowy tydzień w klasie 1 C

2015.11.10



W minionym tygodniu uczniowie klasy I c wielozmysłowo rozpoznawali i nazywali owoce i warzywa (krajowe i egzotyczne) oraz przetwory z nich wytwarzane. Poznali także wartości odżywcze owoców i warzyw oraz dowiedzieli się, dlaczego takie ważne jest zdrowe odżywianie się. W ramach utrwalenia wiadomości wspólnie tworzyli piramidę zdrowego żywienia. Jednak najwięcej radości sprawiło dzieciom przygotowanie sałatek warzywnych dla swoich rodziców.  Wyposażeni przez rodziców w fartuszki, deski do krojenia, noże, miseczki i poinstruowani przez nich w domu przygotowali różne sałatki warzywne. Trudna sztuka obierania i krojenia w tym wieku nie stanowiła przeszkody, by wszystkie produkty były dobrze obrane i równo pokrojone. Dzieci pamiętały także o higienie rąk i bezpiecznym użyciu noża, a po skończonych pracach sałatka własnoręcznie przygotowana smakowała wyśmienicie zarówno dzieciom jak i ich rodzicom!