herb

„Dzień Zdrowej Surówki” w klasie Ia

Październik to jesienny miesiąc, w którym możemy się cieszyć darami sadu i ogrodu. Uczniowie klasy pierwszej przez cały tydzień rozmawiali o tych darach, rozpoznawali je, nazywali, układali o nich zagadki, aby na końcu wszystkich działań zorganizować „Dzień Zdrowej Surówki” – był to piątek. Tego dnia uczniowie zamienili swoje książki, zeszyty i piórniki na tarki do warzyw, deski, miseczki, fartuszki i kucharskie czapki oraz marchewki i jabłka. Na samym początku tego wyjątkowego dnia zapoznali się ze sposobem wykonania surówki z marchewki i jabłka, a następnie przystąpili do działań praktycznych. W ruch poszły małe rączki, a na policzki wystąpiły rumieńce. Miseczki szybko zapełniły się tartymi marchewkami i jabłkami. Uśmiech nie schodził z twarzy dzieci i w ten sposób pierwszaki przygotowały swoją pierwszą klasową surówkę. Efekty pracy kulinarnej mogli ocenić w domu rodzice, degustując surówki przygotowane własnoręcznie przez swoje dzieci. Pierwszakom bardzo podobały się tego rodzaju praktyczne działania. Już wszyscy myślimy o tym, co możemy przygotować następnym razem.

Wychowawczyni: Izabela Świniarska

Zobacz również:

Sukces zespołu muzycznego
Czytaj więcej
Ekologicznie z Amicą
Czytaj więcej
Dzień Życzliwości
Czytaj więcej
Skip to content